ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

 

ЗА ПОРТАЛА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ ПОРТАЛА

 

МЕСТА ЗА НОЩУВКА

 

 

РЕКЛАМА

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ
Храмът-кладенец край с. Гърло, Брезнишко (текст ст.н.с.ІІст. Любомир Цонев)

карта на мегалити
Карта - Проект "Балкански мегалити".

мегалити в България
Карта - Проект "Балкански мегалити".

подземен храм
Стълбището, входа и кладенеца на храма.

купол
Градежът на купола.

(Администраторите на портал "Нашето отечество България" изказват огромната си благодарност на г-н Любомир Цонев за привилегията да използват този специално написан текст при създаването на темата за подземния храм - кладенец при брезнишкото с. Гърло. Снимките са от април, 2009г.)

* * *

Когато стане дума за недвижими културни паметници по нашите днешни земи, се сещам за следната поредица обекти. Най-напред в Дуранкулашкото езеро са открити основи от каменни зидове от ІV хилядолетие пр.Хр., но те са твърде слабо запазени и практически никой не може да си представи как точно са изглеждали. От по-ново време (от ІІІ-ІІ хилядолетие преди Христа) са стигнали до нас многобройни скално-изсечени светилища, но те не са истински строежи, а са доста примитивно и плитко издялани в самата скала (с изключение на Перперек). Съсредоточени са главно в югоизточнтата част на България. По-нататък, по днешните български земи до днес са оцелели и около стотина мегалитни обекти – долмени. Това са култови постройки от много специален вид – не са зидани от малки каменни блокове или тухли, а са сглобени от грамадни монолитни скални плочи. Археолозите ги датират в периода ХІІ-VІ в. пр. Хр. И тези обекти са разположени в югоизточната част на България – в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи.

Ако си представите географската карта, ще забележите, че споменатите паметници са главно в източната половина на страната. Неволно се запитах: нима в Западна България няма нито един запазен древен градеж, който да е достоен за културен туризъм? Оказва се, че все пак има поне един, и то забележителен – подземният храм-кладенец при с. Гърло, Брезнишко. Като направих справка в литературата, се оказа, че този паметник е уникален за България, но наред с това е доста рядък и за Евразия. Подземният храм-кладенец при село Гърло, Брезнишко е практически най-древният култов каменен зидан градеж, оцелял до днес по българските земи. При това той е в сравнително добро състояние почти изцяло пред очите и сетивата ви, така че няма нужда да напрягате фантазията си! Храмът-кладенец е открит в началото на 70-те години на ХХв. от археоложката Димитрина Митова-Джонова, която го датира в 12 в.пр.Хр. Така се оказва, че той е по-стар дори от мегалитните паметници (долмените), оцелели по нашите земи в Странджа, Сакар и Източните Родопи. С други думи, вярно е, че в Западна България има само един значителен запазен археологичен обект от толкова далечно време, но затова пък обектът е необикновен, почти уникален и практически изцяло запазен!

2 3 4 5 следваща

Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги