ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

 

ЗА ПОРТАЛА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ ПОРТАЛАА

 

МЕСТА ЗА НОЩУВКА

 

 

РЕКЛАМА

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ
Храмът-кладенец край с. Гърло, Брезнишко (текст ст.н.с.ІІст. Любомир Цонев)

паметник на културата
Гробището.

кръст в окръжност
Надгробни кръстове, вписани в окръжност.

зид
Останките от римската баня.

каменен градеж
Останки от стени от римската баня..

храсти, зидове
Помещение от римската баня.

иманярски изкоп
Иманярски изкоп на територията на крепостта.

изкоп, кофа
Иманярски изкоп на територията на крепостта.

зид от крепост
Зид от крепостта.

Пътят към храма-кладенец ви води от днешното (новото) село Гърло до старото с. Гърло, което практически е вилна зона. Продължавате нататък, за да стигнете микроязовира на р. Конска над старото село Гърло, но още преди стената на язовира минавате край чудесен исторически паметник: старинно гробище с каменни кръстове, които имат не съвсем обичайна форма: кръст, вписан в окръжност. Забележителното е, че кръстовете са обърнати с лице на запад, вместо на изток, както повелява познатата ни днес християнска доктрина. В литературата не можах да намеря никакви публикации за това романтично гробище, но няма съмнение, че е поне на няколкостотин години.
Подземният храм-кладенец е близко до каптажа, който е на десния (западния) бряг на р.Конска, на брега на язовира.
На около 200 м от него ще бъдете приятно изненадани и от останките на неголяма римска баня. Тя отдавна е изоставена от археолозите в Перник и от общинарите в Брезник, но си струва да я видите - все пак такъв любопитен обект не се среща често.
На върха на хълма с храма-кладенец иманярски изкопи разкриват останките на римска крепост, чийто гарнизон е охранявал пътя по река Конска. По римско време това е бил най-прекият път от Ниш към Солун (Драгоман – с. Гърло – Радомир – с. Долна Диканя – Дупница и на юг по Струма до Бяло море).

Както виждате, с един неголям излет, в една неголяма област посещавате поне 4 ценни исторически и археологични обекта: древно християнско гробище, римска баня, останки от неголяма римска крепост, охранявала пътя към Бяло море, и най-важното: уникалния за страната ни подземен храм-кладенец, който ни свързва през пространствата и времената с далечната и отдавнашна цивилизация на шумерите в Месопотамия! На добър час!

Любомир Цонев, 21.01.2011г.

предишна 1 2 3 5 следваща

Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги