ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

 

ЗА ПОРТАЛА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ ПОРТАЛА

 

МЕСТА ЗА НОЩУВКА

Осоговска планина
Хижа "Осогово
"

 

РЕКЛАМА

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ - Крепостно строителство
Пиркова кула в Кюстендил

стара снимка пиркова кула
Пирковата кула - снимки от 1951г. и от 2012г. – Поглед от Изток, откъм сега съществуващата улица. Когато е строена кулата теренът е бил по-нисък и е нямало улици в близост до сградата. Ако пренебрегнем забитото по фасадите осветление, югоизточната фасада (към улицата) е единствената запазена без промени.

гравюра върху мед
Кюстендил, 1690 г., гравюра върху мед. Jacques Harrewyn (1660-1727г.); От гравюрата не може да се направи заключение, коя от всички кули е Пирковата и дали при построяването й около нея е имало външен отбранителен зид, обичаен за жилищните кули преди XVI век.

чифте баня антична кула
Средновековната кула, вписана във възрожденската среда на гр. Кюстендил; Основите от двете страни на улицата, в дясно от Чифте баня биха могли да бъдат следа от отдавна разрушен външен отбранителен зид около Пирковата кула, но това са само догадки. Клик върху изображение ще го увеличи.

запад
Пирковата кула – Поглед от Запад. Вижда се стария вход на кулата на повече от 2м над терена.

нтф
Приземие (дебелина на зидовете - 1,40м., светла височина - 2,05м) Имало е стопанска функция. До него се е стигало по вътрешна дървена стълба от първия етаж. Сега има нов самостоятелен вход откъм терена, който много компрометира идеята за непревземаемост на жилищната кула.

схема първи етаж
Първи етаж (дебелина на зидовете - 1,10м, светла височина - 3,50м). Има жилищна функция и възможност за защита от две вертикални бойници. Една от бойниците е трансформирана в прозорец, който загрозява цялата югозападна фасада. На югоизточната стена е иззидано огнище.

схема втори етаж
Втори етаж (дебелина на зидовете - 1,10м, светла височина - 4,70м). Това е същинският жилищен етаж, предвиден за продължително обитаване – с три прозореца, с огнище и ниша на югозападната стена, защитен от 2 кръгли и 3 вертикални бойници. Галерията е направена, вероятно, в по-ново време.

схема трети етаж
Трети етаж (дебелина на зидовете - 0,80м., светла височина 3,20м). Служи за временно обитаване (през лятото) и кръгова отбрана. Има един прозорец, 7 кръгли и 9 вертикални бойници. Вертикалната бойница над входа също е трансформирана в прозорец, с което е унищожена хубостта и на северозападната фасада.

разрез на пиркова кула
Хоризонтален разрез. В изглед се вижда северозападната стена на Пирковата кула.

ГОРЕ

Намира се в центъра на града до точка с GPS координати:

N 42˚ 16' 51.2"
E 22˚ 41' 34.3"

Пирковата кула е единствената останала от съществувалите през късното Средновековие в Кюстендил няколко жилищни кули. Тя е била градско жилище на местен феодал. Построяването й се отнася към XV-XVIв., но не е изключено да е и по-стара (от края на XIVв.). Името й не съхранява историческа информация, а е просто едно повторение (пирг (гр. pyrgos) - кула). Отвън представлява компактно призматично тяло с почти квадратна основа (8,25 х 8,35м) и височина 14,40м до стряхата. Изградена е от тухли и необработени камъни на варов разтвор, като тухлите преобладават в ъглите и около отворите. В ъглите са взидани и отделни по-големи каменни блокове.

прозорец

ъгъл на кула

Дебелината на каменни стени е 1,40м в приземието, 1,10м в първия и втория етаж и 0,80м в третия.

Вътрешното пространство е разделено на приземие и три етажа чрез междуетажни дървени подове. Средният етаж е най-висок (4,70м) и в едната половина е разделен на два полуетажа - вероятно в по-ново време. Първият и вторият етаж имат огнища, а третият, изглежда, е бил обитаван предимно лятно време. Сега в кулата се влиза през приземието от североизток. В миналото този вход не е съществувал. Както при всички средновековни жилищни кули и при Пирковата, входът е на първия етаж, на повече от 2м над някогашния терен и до него се стига по подвижна външна стълба. Намира се на северозападната фасада. Дебелите каменни стени, повдигнатият над терена вход с вдигаща се стълба и бойниците в жилищните помещения показват, че местният феодал и семейството му не са се чувствали сигурно сред закрепостеното население.

бойници

вътрешност на кула
Вертикална и кръгла бойници. Сн. simplyred (ник в интернет)

кула
Югозападна фасада. Моля, опитайте се да си я представите без това допълнително „избито” малко прозорче и двете лампички със снежни шапчици. Ако успеете да се абстрахирате от тях, ще се насладите на лаконичната сурова хубост на Средновековието. Оставам отворен въпроса: Редно ли е по фасадите на сгради паметници на културата с категория „национално значение”, каквато е Пирговата кула, да се вгражда фасадно осветление и дали то не профанизира паметника? Ще коментирам само художествената му стойност: Тъй като е монтирано над приземния етаж, чрез него се отрязва една четвърт от височината на кулата. Историческият, функционален и архитектурен смисъл на тази кула е бил тя да доминира над всичко около нея. Мащабите на съвременния град са й отнели тази чест, но така грубо да се подкастри още една четвърт от достойнството на тази сграда с „таланта” на проектантите на художествено осветление и с финансовата подкрепа на Европейския съюз е олицетворение на съвременния нихилизъм.

художествено осветление
Сн. Сайт на регионален исторически музей - Кюстендил.

Ако искате да знаете повече за историята на жилищните кули през Средновековието и Възраждането, моля прочетете и темата „Жилищни кули”.

Ако искате да разгледате интериора на Пирковата кула можете да го направите:

Вторник - събота
от 9:00 до 17:00

Вход:
Възрастни - 2.00 лв.
Ученици, студенти и пенсионери – 1.00 лв.
В четвъртък посещенията са безплатни.

Билети се купуват от изложбената зала на джамия „Ахмед бей”, в съседство на Пирковата кула и важат за двата обекта. Посещението става с екскурзовод от изложбената зала.

Телефон за контакт с екскурзовод: 078/550124

Текст - арх. Елица Виткова
Снимки - Велин Стойчев

Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги