ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

ЗА ПОРТАЛА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ ПОРТАЛА

АРХИТЕКТУРА - КРЕПОСТНО СТРОИТЕЛСТВО
Созопол - "Южна крепостна стена и кула"

Созопол, южна крепостна стена и кула

Созопол, южна крепостна стена и кула

Созопол, южна крепостна стена и кула

Созопол, южна крепостна стена и кула Созопол, южна крепостна стена и кула

Основните елементи от музейния комплекс са три – крепостна стена и стражева кула,  кладенец - построен в чест на трите нимфи и наречен “нимфеум” и зърнохранилище.


ЗЪРНОХРАНИЛИЩЕ
Датира от V-VІв. По това време Созопол има най-голямото пристанище за износ на зърно. Сигурността на града се гарантира и след като в началото на VІв. е изградена втора крепостна стена “протейхизма” в южната част на полуострова, за да възпрепятства достъпа до града по суша. Созопол става военен и стратегически център на Южното Черноморие, което напълно гарантира сигурността при търговски отношения, развиващи се в границите му.

Зърнохранилището е с оригинални размери 22м. дължина, 14м. ширина и 2,5м. височина, от които само част е достъпна за разглеждане. С внушителните си размери, то е най-голямата сграда, открита при археологически разкопки в Созопол. Именно в това помещение, ако претендирате за хубав глас може да попеете. Би било чудесно, ако претенциите Ви имат пълно покритие...

Замазката на помещението е хидрофобна, което гарантира запазването на качеството на зърното. Над зърнохранилището са били помещенията за стражите на крепостта.

назад 1 2 3 4 5 6 напред
Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги