ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

ЗА ПОРТАЛА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ ПОРТАЛА

 

РЕКЛАМА

Почивка в Копривщица | Енчева къща

 

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ
Копривщенска възрожденска къща

Душкова къща
Главна южна фасада откъм двора на Душковата къща - 1961г.

план на етаж
План на жилищния етаж: 1 – чардак (отвод), 2 – пруст (стопанско и свързващо помещение), 3 – в’къщи (стая с огнище), 4 – I-ва соба, 5 – II-ра соба, 6 – кьошк (повдигната на едно или две стъпала част от чардака)

план на двор
План на двора и приземния етаж: 1 – долен отвод, 2 – изба, 3 – в’къщи, 4 – соба, 5 – стопански двор, 6 – обор

Душковата къща има същите помещения в етажа, поставени в същия ред, както и в Стойковата къща, височината на помещенията си остава 2,20м., но е предвидена и „II-ра соба” от другата страна на пруста. Това е предизвикало удължаване на отвода, който тук е двойно по-голям, тъй като минава не само пред „пруста”, но и пред новата стая. Кьошкът е напълно оформен: повдигнат е над общото ниво на отвода, отделен е от него с парапет и е издаден на конзоли към двора. Къщата е не само по-голяма по размер, а показва и нов етап в развитието на Копривщенската къща.

Променило се е и приземието. Оборът е изнесен извън жилищната сграда на голяма дистанция. В приземието, освен избата са отделени и две нови жилищни помещения – „в’къщи” и „соба”, в който се влиза през „долен отвод”.

Промените в плана са отразени и във външния вид на къщата. Подчертани са още по-силно удължените пропорции на главната фасада. Стълбата е прибрана в очертанията на „отвода” и предната стена на „І-та соба” се изравнява с лицето на „отвода”. Пространственото изграждане на къщата става още по-прибрано, а дълбоката сянка на „отвода” помага огряната дървена стена на „І-та соба” да изпъкне още по-силно.

назад 1 2 3 4 5 6 напред
Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги