ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

 

ЗА ПОРТАЛА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ ПОРТАЛА

 

РЕКЛАМА

Уважаеми наш гост, Ако порталът ти е полезен, харесва ти, с клик върху реклама ще подкрепиш финансирането му, без това да ти струва нещо. Благодаря!

ВИНАРСТВО В БЪЛГАРИЯ
Винарна Лиляче

винарна Лиляче

дегустация на вино

Таван на винарна

Двор на винарна

Контакти с винарна Лиляче:
С. Лиляче, 15 км северно от гр. Враца по шосе 101
Най-близко кръстовище е ул. "Стефан Караджа" и ул. "Райна Княгиня"
GPS N 43° 19’ 09.7”  E 23° 31’ 30.8”
Винарна Лиляче присъства и в навигация Google Maps
Собственици и съдружници:
Николай Ангелов - тел. 0887 933 029
Виктор Антов - тел. 0888 234 684
Винарната е отворена всеки ден от 10.00 до 17.00ч.
За дегустация и турове се изисква предварително записване.

 

wine red blend wine label

Лиляче Червеното сухо сортово (сепажно) вино (Lilyache, Red blend) Включва сортовете грозде - мерло, сира и каберне, които се берат в един и същи момент, смесват се и се винифицират заедно. Това е виното, с нежната горчивина от сирата, което ни заведи във винарна "Лиляче". Характерно за сепажните вина е, че след направата им, няма как да бъдат повторени.

За първи път опитано със свинско месо със зеле и дало идеята за винения ни път.

Е: Половин час след отварянето виното омеква, тръпчивостта отчасти се трансформира в ароматна киселинност. Горчивината на сирата се вплита в сладостните нюанси на ястието или в пикантността на продуктите и ги допълва. Консумирано  с пилешки сочни сърца, леко карамелизирани в масло и пресни домати с босилек и тъмен китайски сусамов оцет. Подхожда към отлежал кашкавал. Прекрасно за разядки, традиционни основни гозби, сирена – отлежали и ароматни и за сухи мезета. Във въображението ни извиква желание за средиземноморска кухня.

В:  Ненастойчиво провокира апетита, възбужда сетивата в устната кухина и носоглътката. С консумацията горчивата жилка подчертава преживяването на вечерта, без да изпъква Изпълнение на барокова лютня естествено завършва насладата на преживяването.

Благородна утайка в края на виното.

* * *

cinsault wine cinsault label

Лиляче Сензо (Lilyache Cinsault) - Червеното сухо вино. Опитахме свежо вино от последната реколта, изненада ни руйния цвят и аромата на череши. Разбрахме, че сортът се използва предимно в комбинация с други сортове. Поискахме съвет за подходящата храна, с която би хармонирало. Препоръката на Виктор Антов бе за агнешко месо без мазнина.

Е: Вино – преход. Пълното великолепие виното разкри като увертюра към палачинка със сладко от сини сливи с печени орехи – вгражда се във вкуса на този десерт.

В: Виното приветства десерта (десерт семпъл и с ясен вкус – палачинки с мед).  Много приятно гаси ненужната сладост.

Е + В:
Със сладко от смокини не си пасва – нито има контраст нито се вписва.
Леко тръпчиво с вкус на череши с лека киселина и свежест.
Леко като вино, течащо като поток.
Не завършва, а продължава залъка.
Променя се с консумацията - остава като устойчива жила във вкусовото възприятие

 • Отива с: Яйца със зеленчуци, които са пикантни;
 • Сьомга алангле, карамелизирана с розмарин;
 • Палачинки с череши и сметанов сладолед.
 • * * *

  charonnay charonnay label

  Лиляче Шардоне (Lilyache Charonnay) – бяло, сухо, сортово вино. Опитахме от бутилираното и ни изненада звънкия аромат – ярък, с развитие и затихване.

  Е: Отказах да купя това вино от магазина във Враца, защото не обичам Шардоне. Не случайно това е емблематичното вино на избата. Обяснението беше, че просто не съм пила Шардоне без задъбяване, но знам, че със сигурност зад резултата са спотаени майсторски тънкости. Вече няма да отписвам автоматично този сорт.

  Предстои дегустация.

  * * *

  Syrah bottle syrah wine

  Лиляче Сира (Lilyache Syrah) – червено сухо вино. Опитахме свежо вино от последната реколта, нямаме време да изчакаме да почине. Завидна горчивина, която много ни хареса, не с всеки е така. Произведени общо 722 бутилки за 2023г.

  Предстои дегустация.

  * * *

  cinsault rose bottle cinsault rose wine

  Лиляче Сензо розе (Lilyache Cinsault Rose) – предстои дегустация.

  * * *

  riesling bottle riesling wine

  Лиляче Ризлинг (Lilyache Riesling) – предстои дегустация.

  * * *

  cabernet franc bottle cabernet franc wine

  Лиляче Каберне Фран (Lilyache Cabernet Franc) (произведени 622 бутилки за 2023г) – предстои дегустация.

  ГОРЕ

  Човек не може да е винаги подготвен, нито да очаква, че всяко търсене ще се овенчае с успеха на намирането и заради това, отворените сетива, усмивката и усилието към случая на добрата възможност са уместната житейска нагласа.

  Случайно поръчано наливно вино в кръчме във Враца посочи пред нас пътя за изследване на винената карта на нашето отечество България и за радост в края на пътя нямаше цел – целта беше самия път. Път, в който вероятно ще видим как в съвремието ни се прави истинско вино (отвъд избите на предците ни), от истинско грозде и от истински хора, път, в който да имаме шанса да живеем в традицията на лозарството и винарството в нашите земи – част от духа и бита на народа ни, консумирано с вещина и почит, украсяващо емоцията на момента или усилващо блясъка на празника.

  Винарна "Лиляче"

  Отидохме в неделя следобед без предупреждение – доста неправилен подход за посещение в малка винарна, не правете като нас (но и нямахме никаква информация за контакт)! Обадете се и предупредете – така ще получите цялото възможно внимание. Ние също го получихме, но заради поредната щастлива случайност и/или възпитанието на Виктор Антов – както разбрахме на тръгване - единия от двамата съдружници.

  Малката занаятчийска (както се самоопределят) изба "Лиляче" е създадена от дългогодишното приятелство между двамата съдружници, сплотено и от интересите им във винарството и лозарството.

  Концепцията на съдружниците:
  - Вината им да представят автентичния вкус на сорта или сортовата комбинация, без задъбяване (използването на дъбов чипс за заглушаване на недостатъци във вкуса);
  - Възстановяване и разпространението на сорт Сензо (Cinsault), който доказано вирее на местната почва. Изкупуват масив от собственик, който се отказва, и се подготвят да засадят собствен масив сензо;
  - Винифициране на малки ограничени серии едносортови и сепажни червени вина от сензо, сира, каберне фран, мерло и др.

  Oт търговец на вина във Враца разбрахме и че изба Лиляче привлича ценители и клиенти най-вече с елегантните си бели и розе вина и се откроява със своето Шардоне (Charonnay).

  Сградата на винарната е бивша стопанска постройка, която в хода на ремонта се е наложило да бъде преизградена. Тя е предвидена да обслужва производството, дегустацията и в бъдеще - отсядане на гости на винарната. При реконструкцията са приложени стари строителни конструкции и са повторно вложени стари материали и от други обекти, с което е пресъздадена патината на времето и усещането за старина. Системата от видими главни и второстепенни дървени греди от топола е изградена с материал от съборен местен цех. Дървените столове в дегустационната зала са реплика на два оригинални – църковни и са изработени от съвременен тревненски майстор дърводелец.

  Споделяме част от доверените истории, като свидетелство за отношението към детайла което е гарантирана предпоставка за създаване на хубаво вино.

  Виктор Антов ни подари „Винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина”, която представя 17 изби и 20 забележителности. Картата радва най-вече като символ на акт на солидарно постигнат сговор между винарите и разбиране, че когато всеки е уникален и държи на качеството, няма конкуренти, а съмишленици.

  Ценовият диапазон на редовите вина на винарна Лиляче гравитира около 15лв (по времето на написването на тази статия – пролетта на 2024г). След като изпълнят предварително заложена квота – брой бутилки от дадено вино, останалото количество от същото пакетират в кутии от 3л, но това са малки количества и са налични само сезонно. На 7 април, когато посетихме избата, вече нямаше налични от Red blend (което пихме във врачанското кръчме) и купихме бутилирано, и потвърждаваме, че вкусовите качества са идентични.

  След дегустация направихме своя избор, впечатленията от който може да прочетете в съседната колона. Важна е уговорката, че това не са всички вина, които изба Лиляче предлага, както и че ние сме само любители и ценители на преживяването.

  Дългогодишните традиции в производството на вина в България и Франция са наложили използването на еднакви термини, които, обаче, с времето и спецификата на мястото са сменили значението си:

  Френската дума cépage означава сорт. Френските вина "vin de cépage" са произведени от един единствен сорт грозде.
  В България терминът "сепаж" има друго значение, което е наложено, възприето и се използва от производители, винени критици и ценители. Означава, че виното е направено от различни клонове на един сорт, или от различни сортове грозде, които се берат в един и същ момент и се винифицират заедно. Гроздовете от различни сортове се смесват и постъпват за настойване и пресуване (при бели вина) / мацерация (при червени) и ферментират заедно;

  При термина "купаж" също има разминаване в значението на български и френски език. Във френската литература по енология терминът "купаж" се среща само при трапезни вина. В България се използва за всички вина. Купажирането (смесване) става на етап готово вино - преди или след отлежаване на виното в съдове или в бъчви. Купажното вино по-рядко се прави от различни клонове на един сорт грозде и по-често от различни сортове. Липсва ограничението сортовете да съзряват по едно и също време и това позволява повече по брой и състав комбинации и търсене на сходство в годините.

  Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги