ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

ЗА САЙТА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ САЙТА

 

МЕСТА ЗА НОЩУВКА

 

 

РЕКЛАМА

Северно черноморско крайбрежие
Фар Шабла

морски фар

фар Шабла оптика на фар

кей до фар Шабла

ръжда

при бай Пешо

Фар Шабла е с GPS координати:

N 43˚ 32'
E 28˚ 36'
(официални координаати)

Той е най-стария фар по българското черноморско крайбрежие с най-високата кула, издигаща се на 32 м над околния терен. От всички български фарове той е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура. Около фар Шабла са открити останки от пристанището и вълнолома на античния град Карон Лимен.

Официално влиза в експлоатация на 15 юли 1857г (27 юли 1857г – стар стил). Основата на съоръжението е квадратна база с ширина 8,80м, височина 10м и дебелина на стените 1,50м. В сечението на пиластрите, поддържащи свода, дебелината на стената достига 3м. Централният купол е поддържан от четири по-малки купола. Височината на централния купол от пода на основата до най-високата му част е 7,80м. Той поддържа осем стенна кула с височина 17м. Върху нея се намира фенерното отделение с оптиката. Интерес представлява гръмоотвода – най-високата точка на фара. Той е оформен като полумесец със звезда, чийто горен лъч е удължен и накрая позлатен.

В западната стена е вграден султански монограм (тугра) на султан Абдул Меджид, управлявал империята в периода 1839 – 1861г. В превод написаното гласи: “Високопоставеният по пътя на Мохамед Абдул Меджид”. Възстановяването на фара се извършва от френската компания “Compagnie des Phares de l’Empire Ottomane”.

След земетресението на 31 март 1901г. със сила 7,2 по Рихтер, което разтърсва северното Черноморие, фаровата кула е стегната със специална стоманена конструкция.

Светлината на фара е на 36м над морското равнище.

Кеят до фара понастоящем е затворен поради опасност от срутване. Станал е дом на огромно количество корморани.

В близост до фара е кръчмата "При бай Пешо" в която бай Пешо (бивш рибар) прави най-вкусната рибена чорба в България. Тези, които не са ходили е възможно да имат затруднение при намирането на кръчмата, затова може да използват GPS координатите:

N 43˚ 32' 30.7"
E 28˚ 36' 25.3"

Текст и снимки - Велин Стойчев

Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги