ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

 

ЗА САЙТА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ САЙТА

 

МЕСТА ЗА НОЩУВКА

 

 

РЕКЛАМА

Северно черноморско крайбрежие
Нос Икантълък

кей

разбита улица

дупки по улица

залив, Икантълък

бунгало на море

бетон, скелет

Останали са рибари. Сушат мрежите си на бетонния кей, а колибата им е забутана в храстите непосредствено около носа и може да се каже, че е невидима за околния свят. До там се стига трудно – минава се покрай изоставени строежи по прашни и неравни коловози, направени от строителни машини и камиони. Местността около нос Икантълък, който е с приблизителни GPS координати

N 43˚ 24' 11.1"
E 28˚ 14' 42.7"

може да се нарече “окаяна”. Сегашното й състояние е плод на лакомията и безконтролното строителство на някакви постройки, пригодени за нощувка на незнаещи що е природна красота хора. Между хотели, станции и бунгала се вият разбити сокаци с остатъци от стар асфалт, петна чакъл, кал и дебел слой прах. Фасадите на постройките отдавна са в дълбоки противоречия помежду си и ходейки между тях, посетителят може да види периодите, през които е минал курортния бизнес по Черноморието от социализма, през т. нар. “преход”, за да достигне до наши дни – на бетонните скелети пише с боя “продава се”, а на завършени четвъртити обиталища – красноречивото  “FOR SALE”. И в двата случая мющерии няма. Както върви – няма и да има. Зеленина по тротоарите на практика липсва.

Морето около нос Икантълък е изключително мътно и има отблъскващия вид на боза с прясно мляко, вероятно, поради състава на скалите.

Текст и снимки - Велин Стойчев

Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги