ФОРУМ

 

НАЧАЛО

АРХИТЕКТУРА И АРХЕОЛОГИЯ

БЪЛГАРИЯ ПО
ОБЛАСТИ

БИТ И КУЛТУРА

ПЛАНИНИ

ПЕЩЕРИ

ЧЕРНОМОРИЕ

ЗАЩИТЕНИ
ТЕРИТОРИИ

ЗА ПОРТАЛА
как работи, приятели, контакти

ГАРАНТИРАНО
ОТ ПОРТАЛА

 

РЕКЛАМА

 

 

 

Област Бургас
Кула - фар на нос Форос

Константин Иречек
Константин Иречек - чешки историк, от 1879 до 1884 в България, заемал висши административни длъжности.

бургаско пристанище
Бургаското пристанища - гравюра в книгата на К. Иречек - Княжество България, част 2 - "Пътувания по България". Пловдив, изд. Хр. Г. Дановъ 1899г.

навигационна кула

разкопки

сантрач
Отворите по зида са от сантрач.

останки от гроб
В долната дясна част на снимката се вижда гроба на тракийския войн.

разкопки, Мандренско езеро

уземни хижи

Администрацията на портала съветва всички, желаещи да посетят кулата, да използват подходящи обувки.
змии

"...По-нататък се захваща вече вътрешната ниска задна част на залива със споменатите три езера. Само най-южната от тези лагуни има постоянно съобщение с морето, Мáндренското éзеро (тур. – Мандра-гьолю), наречено тъй от селото Мандра на западния край, 10 километра дълго, на най-широките места два, на най-тесните по-малко от един километър широко. В западния му край, заобиколен с пространни мочури, се вливат две реки, Русокастренската и Карабунарската, а на южния му бряг се влива в него през тесен горист дол трета - доста воднатата Факийска река (средновековната Скафида). От действието на тези реки се образува слабо, но постоянно течение, което ни обяснява, защо това езеро е запазило съобщението си с морето; останалите две лагуни нямат толкова силни притоци. Тесният пролив, който съединява езерните води с морето, се нарича Пóрос и под това име е вече отбелязан в средновековните италиански карти. То е особено място, което посетих от Бургас (около 1 ч. плавание) в голема компания, с отворена варка с платна;...
...На източната страна на Порос се намират остатъци от стара четвъртоъгълна кула, от едната страна промивани от морските вълни. Беше 8 метра широка и очевидно доста висока; стените стърчат още 4 метра високо. Основите са направени от огромни одялани балвани. През по-високите стени, иззидани от недялани обли камъни и твърда като скала вар се виждат на пряко на кръст правилни дупки от скара, която е крепяла цялата сграда; в някои лежат прогнили късове от греди, през други се вижда от единия край до другия. Кулата, отбелязана още на картите от 1828 г. като старина, първоначално е служила навярно и за отбрана на устието и за фар."

Константин Иречек - Княжество България, част 2 - "Пътувания по България". Пловдив, изд. Хр. Г. Дановъ 1899г.

***

Полуостров “Форос” започва да разкрива историческите си богатства през 2008г., след като екип специалисти от РИМ – Бургас правят поредица от проучвания по територията му, която години наред е недостъпна поради военните бази в съседство. Установява се наличието на две укрепления от ІV – VІв. и съпътстващите ги постройки. Открита е голямо количество керамика – строителна и битова със същата датировка, както и каменен блок  с надпис на гръцки език от Римската епоха, в който се споменава името на император Гордиан ІІІ. Според археолозите, находките увеличават историята на град Бургас на около 20 века, като в миналото, градът се е казвал Бургос /гр. Пиргос, ит. Порос или Форос/.

Кулата – фар при отока на Мандренското езеро е построена през средата на ІІв – около 155г., за което свидетелства откритата амфорна тара и монета, сечена от император Антонин Пий /138-161г., живял 86-161г./. В близост до нея е открита по-малка кула, която е служила за помощно съоръжение при обслужване на голямата. Находка при разкопките е  погребение от ІІІв. пр. Хр. на тракийски войн с рядък меч – “тракийска ромфея”, който се е използвал в гладиаторски боеве.
Кулата е висока около 5м. и широка около 7м. Твърде вероятно е през времето на използването си да е била по-висока.  Градежът е каменна зидария със сантрачи. Използвана е за навигация на плавателните съдове към пристанището до укреплението. След акостиране на кораба, стоките са поемали към вътрешността на територията на римската провинция Деултум с лодки по Мандренското езеро /каботажно плаване/. Има следи, които сочат, че в случаи на нужда, на кулата се е палил сигнален огън.

Околовръс е била и пътническата станция Пудизо, която фигурира в Певтингеровата карта през ІVв. Разкрити са кладенец и уземни хижи, както и следи от огнища.
Археологическите проучвания са финансирани от Община Бургас.

Певтингеровата карта е първата карта на античния свят, в която са отбелязани пътищата, пътническите станции /манзио/ и пристанища.

Певтингерова карта
изтегляне
(7,62МВ)

Околността е известна и с битка, състояла се през 1304г. В началото на ХІVв. младият български цар Тодор Светослав Тертер започва възстановяването на българските граници на юг от Балкана. След възвръщането на крепостта Русокастро и черноморските пристанища Месембрия и Созопол, византийският император Андроник ІІ /1295- 1320г./ изпраща голяма войска, предвождана от сина му и съимператор Михаил ІХ Андроник, придружаван от рутинирания пълководец Михаил Глава Траханиот.  Тодор Светослав Тертер се оказва по-добрия стратег и за решителната битка избира земите около крепостта Порос. Тогава отока на Мандренското езеро се е възприемал като отделна река, която се е наричала Скеф или Скафида. Римският хронист Георги Пахимер пише “... Когато византийските войски преминаха така безредно през реката Скафида, сполетя ги нещастие, мостът се срути и така реката и мечът си разделиха нещастниците, като настъпи необикновено избиване... .. и съгласно обичая българите пуснали да си отидат всички пленници с изключение на знатните...” С тази победа цар Тодор Светослав Тертер постига без бой разширяването на границата на юг до Ахтопол.

Администрацията на портала благодари на н. с. д-р Цоня Дражева за съдействието, отделеното време и споделената информация при подготвянето на материала!

Ателие "DIGITALISIMUS" - видео услуги, фото услуги, звукови услуги